Inschrijfformulier MBST-Informatiesessie
Alles weten over dé pijnloze behandeling tegen artrose, osteoporose, wervelklachten, sportblessures en spierscheuringen?
Kom naar de MBST-Informatiesessie in ons Behandelcentrum in Bladel.
De meest voorkomende breuken zijn fracturen van de heupkop, de nek, boven- en onderarm, ribben en vooral van de wervelkolom (wervellichaamfractuur). Veel patiënten met fracturen die het gevolg zijn van osteoporose, waaronder fracturen aan de heupkop en de wervels, blijven bedlegerig. Het resulterende gebrek aan activiteit verzwakt het botstelsel verder. Zodoende kan chronische pijn ontstaan, dat op zijn beurt de bewegingsbeperking verder vergroot, met nog sneller botverlies en daarmee de progressie van osteoporose als gevolg. Bovendien verhoogt het aantal en de ernst van deze min of meer spontane botbreuken het risico op verdere botbreuken significant. Eén op de vijf patiënten die op latere leeftijd een heupfractuur krijgt, overlijdt binnen een jaar aan de gevolgen.
Botten hebben verschillende functies. In de eerste plaats dienen ze als steunweefsel, waardoor bewegen en rechtop lopen mogelijk is. Ten tweede beschermen ze de organen tegen invloeden van buitenaf. Ondanks hun stabiliteit zijn botten in het lichaam onderhevig aan constante veranderingen en worden voortdurend opgebouwd, omgezet en afgebroken om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Oud botweefsel wordt geleidelijk vervangen door nieuw weefsel. Vooral breuken vereisen een hoog regenererend vermogen van de botten, wat deze permanente hermodellering en vernieuwingsprocessen noodzakelijk maakt.
Bijna elk bot in het lichaam wordt binnen een periode van ongeveer tien jaar volledig vernieuwd. Dit proces wordt botremodellering genoemd. Het botweefsel bestaat uit twee stoffen: bindweefsel, dat de flexibiliteit van het bot garandeert, en een minerale substantie, die zorgt voor de stevigheid van het bot.
Botafbraak (botresorptie) en botaanmaak (botvorming) zijn meestal in balans (bothomeostase) en vinden plaats door de interactie van verschillende celtypen. Op moleculair niveau wordt botremodellering voornamelijk gereguleerd door de activiteit van de botvormende osteoblasten en de botafbrekende osteoclasten. Als de botbalans verstoord is, kan osteoporose of een andere botaandoening het gevolg zijn.
Osteoporose, ook wel 'botontkalking' genoemd, betekent "poreuze botten". Botten worden poreus als het lichaam te veel botsubstantie/botweefsel verliest e/o te weinig botsubstantie vormt. Als het verlies van botweefsel sneller verloopt dan de vorming ervan, verliezen de botten hun dichtheid, worden ze zwakker en breken ze gemakkelijker. In medische termen wordt osteoporose beschreven als een metabolische botziekte met een verminderde botdichtheid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen osteoporose met hoge omzetting, d.w.z. een verhoogde botresorptie (botafbraak), wat leidt tot verlies van botsubstantie, en osteoporose met lage omzetting, waarbij verlies van botsubstantie wordt veroorzaakt door een verminderde botmetabolisme (botstofwisseling).
Het binnenste van het bot bestaat uit poreus bot (spongieus of trabeculair bot of botbalkjes). Dit zijn kleine bundels botweefsel, die de sponsachtige binnenkant van het bot vormen. Osteoporose is het resultaat van een vermindering van veel van die bundels en balkjes, waardoor de holtes in het bot groter worden. De dichtheid van het bot neemt dus af.
Botten bestaan uit het volgende basisweefsel: