Inschrijfformulier MBST-Informatiesessie
Alles weten over dé pijnloze behandeling tegen artrose, osteoporose, wervelklachten, sportblessures en spierscheuringen?
Kom naar de MBST-Informatiesessie in ons Behandelcentrum in Bladel.
De menselijke wervelkolom (columna vertebralis) is opgebouwd uit 26 beenderen, waarvan 24 wervels (die o.a. bestaan uit het wervellichaam, de wervelboog en het wervelgat), gewrichtsbanden en tussenwervelschijven. De wervelkolom functioneert als flexibele, beweegbare ondersteuning van het lichaam. Twee wervels samen vormen elk een bewegingssegment (mobiel segment), dat wordt gevormd door 2 aangrenzende wervels, 1 tussenwervelschijf en de stabiliserende gewrichtsbanden en pezen. Tussen alle wervels bevindt zich een elastische en schokabsorberende tussenwervelschijf, met uitzondering van de bovenste 2 halswervels en het heiligbeen en het staartbeen (stuitje) in de lage onderrug.
Pijn van spieren, zenuwen, botten en andere structuren van de rug of wervelkolom wordt gedefinieerd als rugpijn (cervicalgie, dorsalgie of lumbalgie afhankelijk van de exacte plek in de rug). Rugpijn is -samen met artrose- één van de meest voorkomende chronische pijnsyndromen. In bijna één derde van de gevallen komen de rugpijnklachten terug.
Chronische pijn door beschadigde tussenwervelschijven heeft een enorme impact op het leven van de getroffen mensen. Mislukte therapiepogingen leiden vaak tot ernstige aantasting van de kwaliteit van leven en veroorzaken een depressieve stemming, angsten en een verminderd prestatievermogen. Schade aan tussenwervelschijven kan in eerste instantie nog wel gecompenseerd worden door gezonde tussenwervelschijven. Regeneratie van die schade duurt lang, omdat kraakbeenweefsel een traag metabolisme (stofwisseling) heeft. Aandoeningen en verstoringen van het endogene (vanuit het eigen lichaam afkomstige) herstelmechanisme, door o.a. een verminderde stofwisselingsactiviteit, kan de elasticiteit, hoogte en veerkracht van de tussenwervelschijven verminderen met veelal zeer pijnlijke gevolgen.